Arne Larsson - SE19237/2014, Lykkefunds Twilight Time Chipnr: 985170002970004

Klickerinspiration

Marie upp i Norrland med hennes hund Bira, är kul och inspirerande!Vad är klicker träning?
Från Dogparkour, Stockholm
dogparksthlm.nu/?p=347

Klickerträning är inget nytt påfund utan bygger på vetenskapliga inlärningsteorier som har varit kända i årtionden. Det är mycket tack vare den amerikanska delfintränaren och författaren Karen Pryor som klickerträningen introducerades i hundvärlden.
Men vad är då en klicker?
Jo, det är en liten plastlåda med en metallbit som klickar när man trycker på den med tummen. Faktum är att den lilla plastlådan inte spelar så stor roll. Klickerträningen bygger på vissa principer, och man kan använda vilken signal som helst. En visselpipa, ett ord, en visuell signal – man väljer vad som passar sin hund bäst. Det finns dock en anledning till att så många väljer att använda just klickern som signal, den är precis och låter exakt likadant, varje gång. För en effektiv inlärning måste man belöna vid rätt tillfälle, klickern hjälper dig att kunna belöna snabbt och precist.
De 4 principerna som kännetecknar klickerträning:
1. Fokus på att belöna rätt beteendeVi ska bara fokusera på det vi vill att hunden ska göra, och belöna det när den gör det! Det betyder alltså att vi inte bestraffar eller korrigerar hunden när vi klickertränar. Man får helt enkelt tänka omvänt, om hunden drar i kopplet – belöna när kopplet är slakt. Skäller hunden på andra hundar – belöna när den tyst tittar på den andra hunden. Hoppar hunden på besökare – ge den bara uppmärksamhet när alla fyra tassar är i marken och ignorera när den hoppar.
2. Hunden ska erbjuda beteendet frivilligtHunden ska själv komma på vad den ska göra, du ska inte göra någonting alls – annat än att vara beredd med klicker och belöning. Istället för att locka och försöka visa hunden vad den ska göra, låt den lista ut det själv. Om du till exempel ska lära hunden att sitta, är det vanligt att man får rådet att föra en godisbit över huvudet på hunden tills den sätter sig. Men istället inväntar du att hunden sätter sig ned självmant, och belönar då istället.
Hunden gör ofta redan de beteenden vi vill att den ska göra; den sitter, ligger, stannar osv. Om vi belönar de beteenden vi vill ha, kommer hunden att utföra dessa oftare.

3. Betingad förstärkareVi använder oss av en signal som hunden lärt sig betydelsen av. Till exempel ett klick betyder belöning påväg.
4. Fokusera på det vi kan seVi kan inte läsa våra hundars tankar, och därför får vi lita på våra ögon istället. Man kan få ut mycket information bara genom att iaktta vad som händer; i vilken situation tränar vi, vad händer runtomkring hunden? Vad gjorde hunden i exakt det ögonblicket då vi klickade? Klickade vi för sent eller för tidigt? Är hunden motiverad för att utföra det beteende vi vill att den ska göra? Är belöningen tillräckligt bra? Klickar jag tillräckligt ofta, eller behöver hunden mer förstärkning på vägen?
Vi kan inte se vad hunden tänker, men vi kan se konsekvenserna av vår träning och kan därför förändra det vi ser.
Krångliga ord och uttryck? Det ska vi reda ut…
Klassisk betingning/klassisk inlärning:när vår hund lär sig att koppla ihop två yttre faktorer.
t ex; klick = godis, skåpet där maten förvaras öppnas = jag ska få mat, matte tar på sig promenadjackan = jag ska få gå ut, ringklockan ringer = besök osv.
Operant betingning/operant inlärning:när vår hund lär sig förhållandet mellan sitt eget beteende och yttre faktorer
t ex; om jag sätter mig ner får jag en godis, om jag slutar dra i kopplet kommer jag framåt, om jag har alla fyra tassar i marken kommer matte eller husse att klappa på mig osv.
Freeshaping:renodlad klickerträning, där vi inte gör någonting alls. Vi sitter bara beredda med en betingad förstärkare och belöning, i en miljö utan störningar. I små, små steg belönar vi för att hunden närmar sig vårt mål, ett specifikt beteende.
t ex vi ska lära hunden att snurra! Vi börjar med att belöna att hunden tittar åt det hållet vi vill att den ska snurra åt, sedan belönar vi att den vrider huvudet åt samma håll, sedan att den byter tyngdpunkt på frambenen osv.
Targets:föremål eller hjälpmedel som underlättar för hunden att nå vårt mål.
t ex en post-it-lapp som vi lärt hunden att sätta nosen mot, sedan klistrar vi den på en lampknapp som vi vill att hunden ska trycka på. Till slut kan vi ta bort lappen, för att hunden förstår att det är lampknappen den ska trycka på. En targetstick/pekpinne som vi lär hunden att följa med nosen, sedan lär vi hunden att snurra genom att visa med pekpinnen.
Shaping:samma som freeshaping, men här använder vi oss av olika hjälper.
Klickerträning går alltså ut på att vi förstärker de beteenden vi vill se mer av, och ignorerar de felaktiga.
Fördelarna är många! Den här träningen ger arbetsglada hundar som gillar att träna och som inte är rädda att göra fel. Eftersom att vi inte styr och lockar så mycket, får vi hundar som inte är beroende av onödiga hjälper, som till exempel godishanden över huvudet på hunden när den ska sitta ner. Ett beteende som är tränat med klickerträning sätter sig i ryggraden på hunden, och detta verkar göra att den har lättare att generalisera beteendet i nya miljöer och situationer. Träningen blir effektiv eftersom att du kan belöna så precist, det går fort att lära in nya beteenden. Framförallt är klickerträning ROLIGT, både för dig och hunden!
Hur börjar man?!
Ibland kan det vara en utmaning att klickerträna en traditionellt tränad hund. Men ingenting är omöjligt! Vi måste börja med att betinga vår förstärkare, alltså få hunden att förstå kopplingen mellan klicket och belöningen. Det gör vi genom att klicka och ge godis ett tiotal gånger, på olika platser. Börja med träningen inomhus, utan störningar. Vi kan variera det genom att kasta ut godisbitar på golvet och klicka varje gång hunden äter en. Sedan är det dags att testa om ljudet är betingat. När hunden gör något annat provar vi att klicka, och om hunden tittar förväntansfullt på dig, ja då har vi lyckats!
I början måste vi klicka för alla beteenden hunden gör. Sätt dig på köksgolvet med hunden och klicka för att den tittar, nosar, kliar sig. Vi måste få hunden att förstå att det är den som styr den lilla dosan vi har i handen! Det är ungefär som leken “bränns det?”.
Vad vill matte eller husse att jag ska göra? Sitta kanske? Nähä.. ligga då? Inte det heller?! Hm… Om jag provar lyfta tassen lite? Yes! Belöning! Det är alltså något med tassen jag ska göra…

1 kommentar: